Liteside Girl

Highlights programma LiteSide Festival 2009

MUZIEK

DANS     

THEATER

PERFORMANCE

BEELDENDE KUNST

LITERATUUR

FILM 

CLUB CULTUUR 

 

MUZIEK
Jonge Helden Concert
Coproductie tussen de Frans/Libanese trompettist Ibrahim Maalouf (Parijs, zie foto) de Nederlands/Iraanse audiovisuele kunstenaar en muzikant Behzad Sanati en andere jonge musici (waaronder de Iraanse verteller/muzikant Sahand Sahebdivani).
Cross-Over Hip Hop Concert LiteSide organiseert in samenwerking met Marokkaanse muzikanten een cross-over Hip Hop Concert. Grote namen en nieuw talent komen samen.  

 

DANS
Shimmy Shake Show
Bekende buitenlandse cross-over buikdansers vertonen samen met de winnaars van de Shimmy Shake cross-over buikdanswedstrijd (in februari in de Sugar Factory georganiseerd door LiteSide) bijzondere buikdansacts gecombineerd met dansstijlen als breakdans, jazz, Bollywood, flamenco, salsa en Afrikaanse dans. Met o.a. de mooie Divarella uit Turkije.
Ziya Azazi en company
Wegens het grote succes van zijn bezoek aan LiteSide 2006 zal de in Oostenrijk woonachtige Turkse choreograaf/danser Ziya Azazi ook in 2009 aanwezig zijn op het festival. Azazi presenteert samen met zijn dansgroep oriëntaalse derwisj dansen gecombineerd met moderne dans, merchal arts en club beats.

THEATER
 MC's  EXCHANGE                                                                                                                                             Zes artiesten uit de culturele en creatieve meltingpots in Marseille en Amsterdam zijn samengebracht door theaterproductiehuis MC. In de zomer van 2009 werken zijn zowel in Frankrijk als Nederland aan een, speciaal voor het LiteSide Festival gemaakte, multidisciplinaire theaterperformance.
RostaNu
In een innoverend programma vertelt de Iraanse performer/muzikant Sahand Sahebdivani over het dramatische leven van een Iraanse held. Het programma wordt gecombineerd met beeldende animaties en muziek. De Iraanse beeldend kunstenaar Sam Yazdanpanna Ardekani is verantwoordelijk is voor de animaties.

 

PERFORMANCE
Performancekunstenaar Ben Benaouisse
De Belgische performancekunstenaar
Ben Benaouisse (bekend van theaterproductiehuis Victoria) presenteert tijdens LiteSide de workshop ‘het Cultuur van Woede'. Net als vorig jaar - toen Benaouisse 24 uur in een kooi op het festivalterrein verbleef als ode aan cultuur en protest tegen verveling en barbarij - staat Benaouisse ook dit jaar garant voor spectaculaire performancekunst.

Kookpresentaties in betoverende Arabische sferen                                                                           Culinair journalisten Merijn Tol en Nadia Zerouali (bekend van Arabia, Delicious.magazine en de Viva) tonen de verschillen en overeenkomsten in de culinaire tradities van het grote Arabische Middellandse-Zeegebied. Op zaterdag en zondag geven ze presentaties die iedereen zal inspireren!  

Installaties en performance Burcu Oncel                                                                                                   De Frans/Turkse Burcu Oncel staat op LiteSide met twee installaties en een performance. Eén van haar installaties is ‘Attaches-Les’ - een verbeelding van hoe mensen met verschillende achtergronden kunnen samenleven. ‘Attaches-Les’ bestaat uit vijfhonderd door elkaar gevlochten kledingstukken. Burcu start met een feestelijke kleding-inzamel-happening op 12 augustus, daarna zal ze alle kledingstukken verweven tot kunstwerk.  

 

BEELDENDE KUNST                                                                                                                                                                       Videolounge i.s.m. LoWave Collective                                                                                                                                                        In de videolounge wordt nieuw werk van jonge kunstenaars uit de Europese diaspora getoond. Samenwerkingsverband met LowWave Collective (Frankrijk) en videofestivals uit onder andere Duitsland. Met o.a. werk van de Iraanse kunstenaar Sam Yazdapanna Arkedani.

Ali Mahdavi-fototentoonstelling                                                                                           Fototentoonstelling met werk van het Frans/Libanese creatieve talent Ali Mahdavi.  

Mohammed Ali Graffiti-performance ‘Sacred Street Art’                                                                          De Engelse graffitikunstenaar Mohammed Ali zal gedurende het festival een oriëntaals geïnspireerde graffitimuurschildering realiseren.  

Refugee Republic - Sam Yazdapanna Arkedani                                                                                 Verspreid over het festivalterrein zijn ‘bewegende schetsen’ van de Iraanse beeldend kunstenaar Sam Yazdapanna Arkedani te zien. De twee/drie minuten durende toeschouwers inzicht in vraagstukken over identiteit.   

Ejderkanis’ Lichtinstallaties                                                                                                                   Tijdens LiteSide gebruikt de Turks/Nederlandse kunstenaar Ejderkanis de Westergasfabriek-gebouwen als werkterrein voor zijn spectaculaire lichtinstallaties. Middels het projecteren van lazers en andere lichtbronnen belicht hij het thema ‘van ver maar toch dichtbij’.  

 

LITERATUUR
.WoordWapen                                                                                                                                             Het interculturele literatuurprogramma WoordWapen provoceert, stemt tot nadenken en is tegelijkertijd toegankelijk. Zeer bewust van de macht van het gedrukte woord biedt WoordWapen een podium aan uiteenlopende spoken word kunstenaars: jonge talenten naast arrivés, Oost naast West, jong naast oud en intellectueel naast street wise. Met optredens van o.a. Najiba Abdellaoui, Eefje Blankevoort en Rodaan.                                                                                                                                                                            

FILM EN NIEUWE MEDIA
Openluchtvoorstellingen (gratis)
‘s Avonds zijn er op het festivalterrein
gratis filmvoorstellingen (met LiteSide-thema's) in de openlucht te zien.  

Trots op Hollands Talent
Selectie
nieuwe korte films van aanstormend oriëntaals talent uit Nederland. Bijzondere documentaires
Tijdens het festival worden diverse documentaires vertoond waarin het leven tussen oriëntaalse en westerse culturen centraal staat.

Nieuwe  media                                                                                                                                                            Op het festivalterrein zijn diverse ‘state of the art’ interactieve projecten waaraan bezoekers actief kunnen deelnemen.  

 

CLUB CULTUUR
LaZiz clubavond
De
cultuur van de nacht is onmisbaar tijdens het LiteSide Festival; tijdens de LaZiz dance night komen optredens, filmbeelden en dans samen.
Oriëntaalse lounge                                                                                                                                                              In de Oriëntaalse lounge zijn lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar, maar vinden ook regelmatig (gratis toegankelijke) spontane dans- en muziekvoorstellingen plaats.  

 

Ibrahim Maalouf

 

Website design and development by Tarek Atrissi Design.